http://www.novink...ristu.html
Letos jsem se začal zajímat o Tunisko no asi mám po srandě. Za chvíli nám zbude jen to Maroko. Pláže a moře mě nezajímá ale myslel jsem že bych se mohl někdy podívat do vnitrozemí. Zajet do Douzu a vidět poušť v Jebil National parku, navštívit Ksar Ghilane kam se jezdí trénovat na Dakar, na jaře tam byl KM Racing team. Krásné video:
[youtube]gjcVsKx7duU[/youtube]
Upravil kysin dne 26-06-2015 20:44
http://kysin.rajce.idnes.cz/
Tyhle články i diskuze vždycky budou o naprosto odlišných pohledech na cestování. Jeden na výlet nevyrazí bez prodlužovačky s pětipsem, jinému stačí klidně i jedna samodomo 12 V zásuvka. Někdo nutně potřebuje i kempingové židličky, druhý váhá, jestli vůbec tahat stan. Někomu stačí na to vocasení v poušti běžná duše naplněná vzduchem, jiný nevyrazí za huna bez HD duší, haltrů a žabího hlenu...
Teď ale od filozofování k technikáliím. Měl jsem za to, že BT má oproti PMR daleko menší dosah, navíc neumožňuje komunikaci s nespárovaným zařízením. Naštěstí jsem nikdy nepotřeboval někoho brejknout a přivolat si pomoc, ale s PMR bych měl větší šanci než s BT, ne? Jak to tedy je?
vilemx: PMR má teoreticky dosah kolem 3km s "pendrekem" ale v praxi zjistíš, že jseš rád, když se dostaneš na stejnou vzdálenost jako dneska umí BT když jedou jen dva spárovaní účastníci. Takže kolem toho 1.5km
Navíc PMR je příšerně zarušený - alespoň tam, kde jsem to potřeboval. CB je lepší volba a určitě i bez antény ale pásma jsou taky silně obsazený ale na 2-3km se dostaneš asi vždycky.
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz www.touratech.cz
Nazdárek Tomáši,
před pár lety, když začínalo BT, bylo PMR rozhodně lepší. Jenže technologie jde tak rychle dopředu, že jsem chtěl znát současný stav. Jinak CB je samozřejmě jiná liga, to sem nechci zatahovat. Nebo už došlo i tady k miniaturizaci, že se vysílačka vejde do kapsy, anténa mi nevypíchne oko a hmotnost baterie tu kapsu neutrne?
vilem: BT dneska má těch 1-1.5km asi skoro každý výrobce interkomů. Scala 1.6km, Interphone 1.5, Sena tuším kilometr.. Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz www.touratech.cz