Po asi tak dvaceti zkouškách všeho možného jsem skončil u karbonového Gitzo. Mám ještě jeden Gitzo menší (alu) a celkem sloužil, tak na velkou zrcadlovku jsem nakonec vzal tu samou značku. Jsou to rakety ale vybírat se dá docela dobře. Záleží na tom, jakou váhu to má udržet a jak moc skladný má být. Já chtěl max délku tak, aby se vešel do našich kufrů na délku a aby to udrželo 5D s objektivy, které používám a případně s panoramatickou hlavou. Problém je, že ty lehčí nemají na tuhle konfiguraci šanci, klepe se to a není to stabilní. Jako druhý stativ jsem si teď pořídil ještě 5kg verzi Gorilla padu, to je úplně geniální věc a zařadili jsme to i u nás do nabídky.
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz www.touratech.cz
Výběr je velký a většinou je limitován cenou... Navíc chceš (jako ale všichni) lehký a bytelný což se vylučuje (i to skladný tam koliduje). Protože u stativu je nejdůležitější stabilita a lehký (a/nebo dělaný s hodně dílů=skladný) je zase není stabilní...
Můžeš se zeptat TomaGPX jak se mu ostří v "live view" módu (přes displej) na jeho lehkém stativu. Já koupil Mafrotto 055XPROB ( http://www.manfro...tativ-pro/ ) s joystickovou kulovou hlavou Manfrotto 324RC2 ( http://www.manfro...-200pl-14/ ). Jsem velice spokojen, ale samozřejmě není to nijak super skladný ani lehký stativ, ale práce s ním je komfortní a hlava je díky joysticku "rychlá".
Pokud chceš něco fakt lehkého a bytelného tak Ti nezbývá než carbon nebo ještě čedič... za vše si patřičně připlatíš... Bohužel u stativu je vše otázka kompromisů...
Pokud chceš udělat hodně parády a mít jistotu, že stativ budeš mít všude, kde budeš mít zrcadlovku (tahat velký stativ je otravné, ale něco za něco=super fotky), tak doporučuji to co TomasTT - největší Gorillapod (pro jistotu bo zrcadlo je sviňa těžká) - většinou najdeš něco na co ho přichytit/postavit. Na samospoušťové a fotky s "neudržitelným" časem je to super...
EDIT: o tom co postoval Waltr ani neuvažuj (tan malý tak na to Tvé TZ-ko, ne na zrcadlo), když už něco z DealExtreme tak velice dobrý poměr výkon/cena je tento stativ: http://www.dealex...-max-15247 . Ale taky není zrovna lehký a skladný. Je to to velice podobné tomu Manfrottu co mám já. Hlava je "horší", ale stativ samotný je za ty prachy dobrý (měl jsem ho v ruce). U nás se prodává za více peněz...
Jo a být Tebou tak neberu stativ s "kličkou" - co má spojené nohy tím středovým dílem...
Upravil Tarabys dne 01-04-2011 08:56
---------------------------------- "to je ON, mého srdce Strom..."
Můj web? Tady > www.tarabys.blogs...
jak píše mára lehký stativ nebrat (mám hamu - dostál jsem ho) na vytažených nohám sa to třese jak sviňa, lehce se dotkneš foťáku a ručně nezaostříš ani náhodou, pokud mára vezme svuj stativ na doroťanku tak je můžeš poměřit, bych ho tam vzal taky
jsem malej, ale širokej
Jen jsem chtěl poznamenat, že jsem čas cestoval s Manfrotto 190CLB, to je docela stabilní ale strašně neskladný. V práci už léta používáme Manfrotto 055C (s hlavou 029) a je to absolutně stabilní ale převoz na motorce téměř nemožný. Nicméně s tímhle stativem jezdí profíci, kteří se focením živí - tento velký stativ používal třeba i Michael Martin apod.
Jinak ten můj karbonový je GK2850TQR set s hlavou. Stativ sám o sobě je GT2540T, hlava GH2780TQR. Jde to složit na 43cm a váží 1.3kg. Nosnost udává výrobce do 12kg ale hlava má limit 7kg.
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz www.touratech.cz